رادیو اقتصاد بدنبال افزایش آگاهی مردم (مخصوصا کارفرمایان و صاحبان کسب و کار و کارآفرینان) در برنامه "به قید فوریت" اقدام به گفتگوی تلفنی با دکتر امیر ثابت محمدی نمود و در خصوص "قوانین تغییر شغل"، به بحث و گفتگو پرداختند.
جابجایی شغل معمولا در هر کارگاهی و در هر زمانی اتفاق می افتد، از جمله:
- احراز توانمندی فرد و استفاده از توان فنی، علمی و تخصصی در قسمتی دیگر از کارگاه باشد.
- ممکن است در واحدی کمبود نیرو داشته باشیم یا واحدی جدید ایجاد و تاسیس کردیم و نیازمند نیروی انسانی هستیم و فرد رو به واحد جدید منتقل می کنیم
- در بخشی از کارگاه حجم کار افزایش پیدا کرده و بصورت موقت نفرات رو جابجا می کنیم که بعضا ممکن است که فرد در آن شغل جدید تثبیت شود.
- ممکن است تخطی از سوی فرد صورت گرفته و کارفرما برای مدتی به قصد تنبیه، کارگر را به شغل جدیدی که شاید به مراتب سخت تر از شغل فعلی باشد منتقل می کند.
به عنوان کارفرما در این جابجایی باید چند نکته را توجه نماییم؟
1. در این جابجایی، آیا اطمینان داریم که فرد به شرح وظایف شغل جدید اگاهی دارد و از عهده انها بر می آید؟
2. آیا آموزش بدو ورود برای شغل جدید را برای کارگر انجام داده ایم؟
3. آیا مطمئن هستیم که این جابجایی باعث بروز بیماری شغلی یا تشدید بیماری زمینه ای برای کارگر نمی شود؟
پس اگر شغل جدید نسبت به شغل قبلی، بلحاظ شرایط کار، سختی وارد شده به کارگر، ویژگی های لازم فکری و فیزیکی کارگر برای انجام آن و ... دارای تفاوت باشد، به تعبیری این تغییر شغل، بر اساس فصل سوم قانون کار تغییر شرایط کار موضوع قرارداد محسوب می شود که کارفرما باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشد.
منظور از تغییر شغل، تغییر ماهیتی در نوع شغل می باشد ( از یک حرفه به حرفه دیگر ). بعنوان نمونه در مشاغلی چون: آهن بر ( کد شغلی 00073 ) آهن ساز (کد شغلی 00074 ) آهن کار (کد شغلی 00075) آهن کش (کد شغلی 00076 ) و آهنگر (کد شغلی 00077 )، تغییر شغلی برای بیمه شده متصور نمی باشد .
ماده 26 قانون كار: هر نوع تغيير عمده در شرايط كار كه بر خلاف عرف معمول كارگاه و يا محل كار باشد پس از اعلام موافقت كتبي اداره كار محل قابل اجراست و در صورت بروز اختلاف، راي هيات حل اختلاف در خصوص شکایات مطروحه قطعي و لازم الاجراست.
فقط اگر این تغییرات برای یک کارگر باشد، این شرایط مشمول این ماده نیست و ماده 26 داره از شرایطی صحبت می کند که گروهی از کارگران را شامل شود.
در مواردی که معاینات بدو استخدام بیمهشده توسط کارفرما انجام و نتیجه آن، تحویل شعبه تامیناجتماعی شده باشد، ولی طبق لیست ارسالی کارفرما مشخص شود که شغل بیمهشده تغییر یافته، در صورت تایید مجدد نتیجه معاینات توسط مراکز مجاز، ضرورتی به تکرار آزمایشات مربوط به معاینات نیست مشروط به اینکه از تاریخ انجام اولین معاینات بدو استخدام بیش از یکسال سپری نشده باشد.
با استناد به تبصره ۱ ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی طرحهای طبقهبندی مشاغل تغییر شغل هر یک از کارگران در صورتیکه منجر به تنزل گروه گردد موکول به اعلام موافقت کتبی آنان میباشد.
تغییر مکان کار، تغییر موقعیت و جابجائی شغلی کارگران مشمول قانون کار در واحدهائی که طرح طبقه بندی مشاغل مصوب وزارت کار دارند تابع ضوابط و دستور العمل اجرای طرح میباشد اما در واحدهای فاقد طرح این گونه جابجائی ها منوط به انجام توافق بین طرفین بوده و در صورت بروز اختلاف رای مراجع قانون کار تعیین کننده می شود
ماده 6 بر اساس بند چهار اصل چهل و سوم و بند شش اصل دوم و اصول نوزدهم، بيستم و بيست وهشتم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، اجبار افراد به كار معين وبهره كشي از ديگري ممنوع و مردم ايران از هر قوم و قبيله كه باشند از حقوق مساوي برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اينها سبب امتياز نخواهند بود و همه افراد اعم از زن ومرد يكسان در حمايت قانون قرار دارند و هركس حق دارد شغلي را كه به آن مايل است ومخالف اسلام و مصالح عمومي و حقوق ديگران نيست برگزيند. براساس بند چهار اصل چهل و سوم و بند شش اصل دوم و اصول نوزدهم، بيستم و بيست وهشتم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، اجبار افراد به كار معين وبهره كشي از ديگري ممنوع و مردم ايران از هر قوم و قبيله كه باشند از حقوق مساوي برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اينها سبب امتياز نخواهند بود و همه افراد اعم از زن ومرد يكسان در حمايت قانون قرار دارند و هركس حق دارد شغلي را كه به آن مايل است و مخالف اسلام و مصالح عمومي و حقوق ديگران نيست برگزيند.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
بدبخت عالم
داداش شما که دم از قانون میزنین و شیک صحبت میکنی بیا ببین این پیمانکارا که خدا ازشون نگذره چطور حق کارگر رو زدن. جوشکار بودم برام بیمه رد کردن خیاط.
442 روز پیش ارسال پاسخ