گفتگوی زنده رادیویی با آقای امیر ثابت محمدی از طریق رادیو اقتصاد انجام گردید. به دنبال بررسی موارد ایمنی در صنعت و کسب و کار و اجرای اقدامات پیشگیرانه، این امر سبب گردید تا رادیو اقتصاد اقدام به بررسی این موضوعات با ایشان نماید. موضوع این برنامه بررسی مفاد قانون کار و تامین اجتماعی در خصوص حوادث ناشی از کار می باشد.
دریافت اطلاعات در خصوص نحوه دریافت گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاری
دریافت اطلاعات در خصوص دوره ایمنی کارفرمایان
دریافت اطلاعات در خصوص دوره ایمنی کارگری (تحت پوشش کارفرما/پیمانکار)
به چه حوادثی، ناشی از کار گفته می شود و این حوادث ناشی از چیست؟
مطابق با ماده 60 قانون تأمین اجتماعی:
«حادثه ناشی از کار حادثه ای است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد. مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا مؤسسات وابسته یا ساختمانها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد.
اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توانبخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه جزء اوقات انجام وظیفه محسوب میگردد مشروط بر اینکه حادثه در زمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد. حادثه ای که برای بیمه شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان اتفاق میافتد حادثه ناشی از کار محسوب میگردد.»
اقدامات لازم در صورت وقوع حادثه ناشی از کار:
به موجب ماده ٦٥ قانون تامین اجتماعی:
کارفرمایان مکلفند در زمان وقوع حادثه ناشی از کار اقدامات اولیه را برای جلوگیری از تشدید وضع حادثه دیده به عمل آورده و گزارش حادثه را ظرف سه روز اداری کتباً به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهد. سازمان نسبت به ثبت آمار حوادث ناشی از کار بیمه شدگان تحت پوشش مستند به تعریف ارائه شده ذیل ماده 60 قانون تامین اجتماعی اقدام می نماید . حوادث ناشی از کار اعلامی از سوی سازمان پزشکی قانونی حسب ارجاع از سوی مراجع قضایی و متقاضیان و اعلام آنها بعنوان حادثه ناشی از کار ثبت می گردد.
به استناد بند هـ ماده ۹۶ قانون کار:
اداره کل بازرسی کار نسبت به بررسی ، تحلیل و انتشار آمار حوادث ناشی از کار اقدام می نماید . حادثه ناشی از کار ، حسب شکایت حادثه دیده یا اولیاء دم و ارجاع از سوی مقام قضایی به ادارات کل تعاون کار و رفاه اجتماعی ، توسط بازرسان کار سراسر کشور مورد بررسی قرار گرفته و ثبت می گردد .
درخواست بررسی حوادث ناشی از کار چگونه می باشد؟
1-مراجعه حادثه دیده و یا اولیای دم به مراجع قضایی انتظامی برای طرح شکوائیه یا دادخواست
2-بررسی شکوائیه حادثه دیده یا اولیای دم توسط مقام محترم قضایی و انتظامی
3-مراجعه حادثه دیده یا اولیای دم به کلانتری جهت تشکیل پرونده و اخذ نظریه از ادارات کار و امور اجتماعی و پزشکی قانونی
4-مراجعه حادثه دیده به واحد بازرسی کار اداره کل کار و امور اجتماعی استان یا اداره شهرستان و ارائه نامه کلانتری جهت مطالعه پرونده و بررسی صحنه حادثه و ثبت اظهارات شهود به منظور تهیه گزارش حادثه توسط بازرس کار
5- تحویل گزارش حادثه از سوی اداره کل کار و امور اجتماعی استان یا اداره شهرستان به کلانتری، به منظور ارجاع به مرجع قضایی برای ابلاغ نظریه بازرس کار به اصحاب پرونده و صدور رای
خدمات درمانی کارگری که حین انجام وظیفه دچار حادثه شده است:
حسب ماده 54 قانون تامین اجتماعی:
بیمه شدگان و افراد خانواده آن ها از زمانی که مشمول مقررات می گردند در صورت مصدوم شدن بر اثر حوادث یا ابتلا به بیماری می توانند از خدمات پزشکی استفاده نمایند خدمات پزشکی که به عهده صندوق تامین اجتماعی است شامل کلیه اقدامات درمانی:
- سرپایی
- بیمارستانی
- تحویل داروهای لازم
- انجام آزمایشات تشخیص طبی
هزینه های کارفرما در صورت تقصیر در حوادث ناشی از کار:
1-پرداخت خسارت به صندوق تأمین اجتماعی جهت برقراری مستمری و یا غرامت نقص عضو مستند به ماده 66 قانون تأمین اجتماعی
2- مجازات های مقرر در فصل یازدهم قانون کار از جمله مواد 171 و 176 قانون کار
3- جرائم موضوع جنبه عمومی جرم
شناسایی مقصر حادثه در حوادث ناشی از کار:
تعیین تقصیر حادثه به عهده مقام محترم قضایی است ولی در صورت صدور دستور مقام محترم قضایی مبنی بر تعیین تقصیر ، بازرسان کار یا کارشناسان رسمی دادگستری می توانند نظر مشورتی در این رابطه به مقام قضایی ارائه نمایند .
دیدگاههای بازدیدکنندگان
یکتا صالحی
عالی بود و بسیار آموزنده.
649 روز پیش ارسال پاسخمدیر سایت
با سلام و احترام. ممنون
649 روز پیش ارسال پاسخشنونده رادیویی
سلام. عرض ادب، اگر کارگر افغانی که قاچاق وارد کشور شده حادثه براش اتفاق بیفته باید بهش دیه بدم؟
649 روز پیش ارسال پاسخمدیر سایت
با سلام و احترام
649 روز پیش ارسال پاسخدر کل استخدام کارگری تبعه بدون مجوز و کارت کار تخلف بوده و پیگرد قانونی دارد برای کارفرما.
جمشید فلاح
سلامممم. سوالی دارم. اگر حادثه اتفاق بیفته چه راهکاری هست که مثل بیمه ثالث کمک کننده باشه و زیاد متحمل زیان نشیم؟؟
649 روز پیش ارسال پاسخمدیر سایت
با سلام و احترام
649 روز پیش ارسال پاسخبیمه مسئولیت مدنی یک ابزار برای کمک به کارفرما بوده که اگر قوانین را اجرا کند و اسیبی برای کارگر اتفاق افتاده که درصد تقصیری برای کارفرما در نظر گرفته شود، بیمه مسئولیت مدنی این هزینه و خسارت را برای کارفرما تا سقف تعهد بیمه نامه، جبران می نماید.