عوامل مدیریتی مستعد کننده رفتارهای نا ایمن
رفتارهای مدیریتی (نا ایمن) بروز دهنده در رفتارهای کارگری (نا ایمن)
بر اساس بررسی مقالات، بین استرس شغلی کارگران و جو ایمنی رابطه وجود دارد و به این ترتیب وقوع حادثه تحت تأثیر قرار می گیرد. بنابراین با هدف بررسی رابطه ابعاد استرس شغلی با جو ایمنی و وقوع حوادث در بین کارگران با استفاده از مدل های رگرسیون بر روی 600 کارگر مرد در سال 1401 نتایج قابل ملاحظه ای مشاهده شد. افراد به صورت تصادفی از گروه های مختلف انتخاب شدند. برای شرکت کنندگان پرسشنامه هایی شامل اطلاعات دموگرافیک و سابقه حادثه، پرسشنامه استرس شغلی عمومی NIOSH و پرسشنامه جو ایمنی نوردیک تکمیل گردید. همچنین اطلاعات مربوط به سابقه شغلی و سوابق حادثه از واحد HSE شرکت مورد نظر اخذ گردید. بر اساس تحلیل دو متغیره، متغیرهای رضایت شغلی، مشکل در محل کار، افسردگی و محیط فیزیکی، در بین ابعاد استرس شغلی بیشترین ضرایب همبستگی را با نمره کل داشتند.
هنریچ در بررسی پرونده های بیمه کارکنان اعلام کرده است که علت 88 درصد از حوادث شغلی مربوط به رفتارهای نا ایمن است و 10 درصد از حوادث مربوط به شرایط نا ایمن می شود.
در بررسی حوادث شرکت مورد نظر، متوسط سابقه کاری کارکنان حدود 18 سال است و بطور میانگین میزان آموزش های سالانه در حوزه ایمنی 7 نفر-ساعت می باشد. در حوادث یک سال گذشته که تعداد آن شامل 43 مورد بوده است، 11 مورد بدلیل شرایط محیطی و حضور در فضاهای دارای ریسک خطر بوده است. 32 خطای با عامل رفتار ناایمن منجر به حادثه شده است که 78درصد از این تعداد بدلیل عدم دقت و تمرکز کارگر رخ داده است.
در مجموعه ای صنعتی که کارکنان سالهای قبل از مزایای انگیزشی و رفاهی از جمله دریافت به موقع حقوق، دریافت کارانه 6 ماهه، دریافت سبد کالا، امکان ارتباط بدور از بروکراسی با مدیرعامل و ارائه مشکلات و پیشنهادات، اعزام به سفرهای زیارتی و تفریحی داخلی و ... استفاده می نمودند، اما در دو سال گذشته این پارامترها دارای چالش شده است.
مصاحبه هایی با برخی از کارگران، مسئولین و روسا انجام شده است که شرح ذیل می باشد:
- در صورت بروز خطای فردی از سوی یک سلسله شغلی که شامل رئیس، مسئول و کارگر می باشد، بدون تردید کارگر مورد غضب مدیریتی قرار می گیرد. در علم مدیریت سازمان بسیار راهکارهایی برای پیشگیری از خطای تکراری وجود دارد، آخرین راهکار تنبیه و بعضا جابجایی شغلی می باشد. اما در این مجموعه به عنوان اولین راهکار مورد استفاده قرار می گیرد. کارگری در این بین که مقصرانی از نفرات بالادستی را پیش چشم خود می بیند، دچار تنزل شغلی شده و با کاهش حقوق و مزایا و افزایش فشار کاری برخوردار گشته است.
- برای افزایش میزان کمی یا کیفی در ارائه خدمات، مدیر بسیار فراتر از توان سیستم نیروی انسانی پروژه را هدایت می کند. ریتم سیرکادین افراد دچار تغییرات فیزیولوژیک شده و ساعات خواب تغییر کرده است. میزان حضور در شیفت برای گروهی از کارکنان به بیش از 18 ساعت رسیده است. بعضا افراد از ساعت 11 صبح الی 3 بامداد مشغول فعالیت می باشند. در پایان پروژه 8 حادثه شغلی رخ داده و کارکنان به میزان 30% پایه حقوق و مدیر به میزان 1000% مورد تشویق مالی قرار می گیرند (عدالت زیبایی حاکم می باشد!!!)
- کارگر به دلیل بیماری لاعلاج برای پدر و مادرش مجبور به استفاده از مرخصی بوده تا جلسات شیمی درمانی را در کنار عزیزان خود بوده و گوشه ای از زحمات پدرانه و مادرانه را بتواند جبران کرده باشد. این مشیت الهی بوده که در شرایط بیماری پدر یا مادر خود را هدایت و حمایت کند. اما میزان استفاده از مرخصی صفر می شود و بالاجبار از مرخصی بدون حقوق استفاده می کند. کارگری در این بین مجبور است هر هفته داروی ایرانی به ارزش 35 میلیون تومان برای مادر خود تامین کند که ماهانه نیاز به بودجه ای بالغ بر 140 میلیون تومان دارد. اما سقف بیمه تکمیلی و حمایت بیمه خاص برای وی پیگیری نمی شود. نمونه ای دیگر از عدالت رخ می دهد: معرفی به کمیته انضباطی بدلیل غیبت غیرموجه. این کارگر چطور می شود که با خدای خود هماهنگ بوده تا درگیر بیماری خانواده نبوده و شاهد ابلاغ معرفی به کیمته انضباطی نباشد؟ (چه عدالت زیبایی!!!)
- یک رئیس با شرافت و با وجدان در مقابل ظلم ایستادگی می کند و مانع اخراج پرسنل خود می شود و با وی قطع همکاری می شود. یک رئیس با آدم فروشی و ارائه اطلاعات فردی و بعضا خطاهای سهوی و پیش پا افتاده به مقام مافوق، از ارتقاء شغلی بهره مند شده و مدیر می شود.
و 100 ها نمونه عینی دیگر که انسانیت را زیر سوال قرار داده است. نمونه ها و مسائلی که روح و روان کارگر را تحت تاثیر قرار داده است تا با ذهنی آشفته به مقابله شغل پر ریسک و خطر برود و امید داشته باشد پس از پایان شیفت کاری، با بدن و ذهنی سالم به آغوش خانواده باز گردد.
و این است نمونه هایی از عوامل محیطی که بر رفتارهای انسانی و فردی تاثیرگذار بوده و عامل بروز حوادث با علت رفتار نا ایمن بوده است.
به نظر شما، همچنان علت اصلی رفتار نا ایمن حاکم بر رخداد حوادث بوده است؟؟؟
دیدگاههای بازدیدکنندگان
کارگر جامعه
مدیران با وجدان کجایند؟ لطفا اطلاعاتی از آنها بدهید بلکه امیدوار به حضورشون بشیم.
494 روز پیش ارسال پاسخمدیر سایت
امید به اصلاح داشته باشیم. مدیران مدبر همچنان هستند و ما از انان بی خبر یا کم خبر...
493 روز پیش ارسال پاسخایرج
سلام...
494 روز پیش ارسال پاسخواقعا خدا ازشون نگذره. همه جا همین بی عدالتی موج می زنه و فقط کارگر آسیب می بینه و پله میشه برای اوج
باز ممنون از شما که از سر دلسوزی حرف زدید
مدیر سایت
با سلام و احترام. این کمترین تلاش است در جهت حمایت نیروی ارزشمند کار
493 روز پیش ارسال پاسخ